Güney Afrika’daki Sasol Solar Challenge 2016’nın Özeti

Böyle bir etkinlikte olmak bizlere lunaparktaki hız treninde hissedilen duyguyu 15 gün boyunca yaşamamızı sağladı. Uçağa bindiğimiz ilk andan itibaren herkes bir birey gibi değil takım olmak için çalıştı. Son 8 yıldır Yakın Doğu Üniversitesi Güneş Enerjili Yarış Ekibi büyümekte, yeni şeyler öğrenmekte ve öğretmektedir.

Yarışın sonucunu 3 bölümde özetleyebiliriz. İyi, kötü ve çirkin.

İyi

Katıldığımız bütün etkinliklerde gördük ki, yönetimden mekaniğe ekip birbirine çok bağlı. Yarış sırasında veya sonrasında drama yapmadık. Birbirine bağlanmış bir ekip, sorunsuz çalışan dişli çarklar gibidir. Bunu yarış sırasında da gördük.

RA27 bütün yol koşullarını güzelce idare etti. Sürücümüz zaman zaman frenden ve direksiyondan şikayetçiydi, yine de bu problemi kolayca düzeltebildik. Görünüşe göre bir önceki Sasol Solar Challenge’dan çok şey öğrendik ve öncekinden 1000 km daha fazla giden yeni arabamızı ürettik. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne dönerken uçuş sırasında bile ekip bir sonraki seferde nelerin daha iyi yapılması gerektiğini konuşmaya başladı ve açıkçası bir sonraki RA‘mızın çok daha iyi olacağına inanıyoruz.

Outcome of Sasol Solar Challenge South Africa 2016

Gochermann Solar Technology‘den yeni güneş panellerimizi almıştık ve bu paneller öncekilerden çok daha iyi performans gösterdiler. Bu yüzden bir sonraki aracımızın panellerini de onlardan alacağız. Hava güneşli veya yağmurlu, sıcak veya soğuk olsa da güneş panelleri güzel bir iş çıkardı. Hatta bazen kamyonlar panellerin üzerine taş sıçramasına neden olsa bile panellerimizin üzerinde tek bir çizik bile yoktu. Bu paneller sayesinde yarış sırasında bir defa bile aracımızın enerjisi bitmedi.

Think Bike Marshals mükemmel bir iş çıkarttı. 2014’te Sasol Solar Challenge’da Think Bike Marshals sadece Pretoria trafiğinden çıkmamıza yardım etmişti, ama bu sefer her an yanımızdaydılar. Etkinliğin ilk gününde kendi Think Bike Marshal’ımız Michael Wright ile tanıştık ve o her an yanımızdaydı. Hatta bizim “Abimiz” oldu. Ekip olarak Güney Afrika’da hayat boyu sürecek arkadaşlıklar edindik. Dedikleri gibi “balonu” mükemmel bir şekilde korudular.

Think Bike Marshals

Sasol Solar Challenge organizatörleri her zaman yardım sever bir şekilde davrandılar. Ofis çalışanları en ufak problemlerimizde bile bizimleydi. Her saniyesinde keyifle bulunduğumuz çok güzel bir etkinlik düzenlediler. Bizim için her iki yılda bir görüştüğümüz bir arkadaş haline geldiler.

Yakın Doğu Üniversitesi bizim evimiz. Üniversitemiz, bizim en büyük destekçimiz oldu ve dünyadaki en şanlı ekip olarak hissetmemizi sağladı. Tüm uçak biletlerimiz ve konaklamalarımız, Yakın Doğu Üniversitesi’ne ait turizm acentesi tarafından düzenlendi. Üniversitemiz sayesinde gündelik problemler ile uğraşmadık ve sadece yarışa odaklandık.

Kötü

Ekip olarak yılda en az iki defa farklı ülkelerdeki farklı etkinliklere katılıyoruz. Bu yüzden biraz rahat davrandık ve Güney Afrika Cumhuriyeti yasalarını kontrol etmedik. Bu da sürücümüzün Güney Afrika’ya iki defa uçmasına neden oldu. Ama anladık ki, o ekibimizin güvenilir bir üyesi.

Başka bir kıtaya araba göndermek hiç de kolay değildi. Arabamız biz gelmeden üç gün önce hazır olacağına dair söz verilse de, arabamızı ancak yarıştan bir gün önce alabilmiştik. Böyle bir durumda bile organizatörlerin ne derece uğraş verdiğini asla unutmayacağız.

Çirkin

Yarış sırasında çirkin diyebileceğimiz tek bir olay oldu. Yarış sırasında Think Bike Marhsals ekibindne 2 kişinin uyarılarına rağmen, rakip takımın takip aracı, bizim aracımızın önünü kesip fren yaptı. Yarış sonrasında rakip takımdaki yetkili kişi ile konuştuk ve bize sürücülerinin ehliyetini 2 ay önce aldığını söyledi. Ekip olarak her zaman güvende olmaya çalışıyoruz ve rakiplerimizden de aynı şeyi görmek istiyoruz.

Yazımızı, Al Pacino’nun “Kazanma Hırsı” adlı filmindeki repliklerini biraz değiştirerek bitirmek istiyoruz.

Bu takımda, o inç için savaşırız
Bu takımda, o inç için kendimizi ve etrafımızdakileri parçalarız.
Biz o inç için tırnaklarımızla ilerleriz
Çünkü biliyoruz
Bütün bu inçleri topladığımızda
Kazanmak ile kaybetmek arasındaki farkı yaratacak
Yaşamak ile ölmek arasındaki farkı yaratacak.
Ekip budur işte, ya takımca iyileşir ya da bireysel olarak ölürüz.
Yarış budur işte.
Bütün hepsi bundan ibaret.
Şimdi, sen ne yapacaksın?